Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému včelímu medu vyrovnat nemůže, naše děti ho milují.

Pro přípravu medu budete potřebovat kromě pampelišek jen 1 větší citron a 1–2 kg cukru. Většina receptů uvádí, že by se mělo nasbírat asi 250 květů. Já to beru vždy „od oka“ a nasbíranému množství pak přizpůsobím objem vody a množství cukru. Hodně záleží na velikosti květů.

Na pampelišky je nejlepší vyrazit, když svítí slunce a květy jsou dokonale otevřené. Ideální je nasbírat je do proutěného košíku, aby se nepomačkaly. Zpracovat se musí nejlépe ihned po natrhání, jinak se květy zavřou.

Doma květy opatrně properte ve studené vodě. Dejte je do většího hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byly potopené. Na 250 květů by to měl být cca litr vody. Přidejte dobře omytý citron nakrájený na kolečka. Vše přiveďte pomalu k varu a vařte 15-20 minut. Pak nechte vše odstát do druhého dne.

Následující den sceďte přes jemné plátno, výluh přiveďte k varu a přidejte cukr. Na necelý litr tekutiny by mělo přijít cca 1 kg cukru. Důležité je med neustále míchat, aby se cukr nepřipálil. Já jsem se naučil, že když med ani po delším vaření nechce houstnout, přidám další cukr. V takovém případě je ale nutné nechat jej řádně rozpustit. Nesmí se také zapomínat, že med po vychladnutí zhoustne. V průběhu vaření je možné finální hustotu kontrolovat tak, že lžičku medu dáte na studený talířek a necháte jej vychladnout.

Někdo má rád med hustější, můžete jej ale nechat i tekutější a používat jej jako sirup, třeba na dochucení čaje.

Hotový med ještě horký přelijte do sklenic, které jste před tím vypláchli vařící vodou.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

13. 05. 2024

Chatařská sezóna se opět rozjela v plném proudu. Každý, kdo může, na konci pracovního týdne vyrazí z města, aby si…

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

13. 05. 2024

Při procházení internetu můžete často narazit na zaručené tipy, které vám zajistí lepší úrodu, šťavnatější plody, nebo…

Kdy a jak se zbavit mravenců?

Kdy a jak se zbavit mravenců?

10. 05. 2024

Mravenci jsou součástí přírody, mohou být i užiteční, proto není vždy nutné mraveniště v zahradách likvidovat. V…

Jak střihat živý plot jako profík?

Jak střihat živý plot jako profík?

09. 05. 2024

Živé ploty neslouží jen k tomu, aby vám v zahradě poskytly soukromí. V zahradě vytvářejí i příjemné mikroklima, které…